Posiłek, który planujemy sobie przed treningiem, powinniśmy włączyć w harmonogram dnia przynajmniej na 3 godziny przed ustalonymi ćwiczeniami. Nie tylko sprawi to, że w trakcie wysiłku nie zaskoczą nas żadne sensacje żołądkowe, ale pozwoli też organizmowi prawidłowo wchłonąć wartości z pożywienia. Tylko wówczas jedzenie posiłku przedtreningowego ma sens. Później, na około 1-2 godziny przed treningiem, warto zjeść przekąskę węglowodanową lub posiłek węglowodanowo-białkowy. Zasada ta jest istotna jednak tylko dla osób uprawiających sport profesjonalnie. Posiłek przedtreningowy powinien składać się zarówno z węglowodanów, białka, jak i tłuszczów, choć tłuszcze nie powinny dominować. Możemy spożyć na przykład pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem warzyw i jajka lub pasty z awokado. Dobrym pomysłem jest także ryż z warzywami oraz piersią kurczaka i dodatkiem zdrowego tłuszczu. Można sobie pozwolić nawet na pieczone bataty z dodatkiem ryby lub pieczone ziemniaki z drobiowymi pulpetami. To tylko przykładowe zestawienia. Możliwości jest naprawdę sporo.