Podstawą każdej diety skierowanej na rozbudowanie masy mięśniowej jest białko. Na rynku występuje wiele różnych rodzajów białek. Jednym z nich jest białko serwatkowe. Jest ono bardzo popularne wśród osób trenujących. Wpływa na to jego bardzo wysoka przyswajalność. Składa się na nią duża ilość aminokwasów oraz wysoka jakość białka naturalnego pochodzenia. Ze względu na jego naturalność może być stosowane przez mężczyzn, kobiety w każdym wieku. Oprócz tego do jego szczególnych zalet należy zaliczyć szybko wchłanialność oraz wysoką anty-kataboliczność. Jednak pomimo szeregu zalet białko serwatkowe ma pewne wady. Jako produkt naturalny ma stosunkowo krótki termin ważności oraz nie może być stosowane u osób nietolerujących laktozy. Poza tym nie występują praktycznie żadne skutki uboczne u stosujących to białko. Można zatem stwierdzić, że jest ono jednym z najlepszych produktów dostępnych na rynku. Bardzo skutecznie i zdrowo pomoże zbudować lub odbudować masę mięśniową, wraz z odpowiednim zestawem ćwiczeń.